Browse By

Substancje chemiczne w środowisku pracy

Czynniki chemiczne w środowisku pracy to substancje, które w zależności od stężenia i innych warunków panujących na stanowisku pracy mogą być niebezpieczne lub szkodliwe dla człowieka. Substancje te w warunkach narażenia zawodowego mogą być wchłaniane przez drogi oddechowe, skórę i błony śluzowe oraz przewód pokarmowy pracownika.

substancje chemiczne

Reakcja organizmu na substancję chemiczną zależy od jej właściwości fizykochemicznych, drogi wchłaniania, dawki, ogólnego stanu zdrowia, odżywiania, płci, wieku osoby narażonej i od czynników zewnętrznych: temperatury, okresu narażenia, wilgotności powietrza.
Substancje chemiczne przyczyniają się do poprawy jakości życia, ale niewłaściwie stosowane mogą być przyczyną:
– pożarów,
– wybuchów,
– zatruć,
– uczuleń,
– poparzeń,
– chorób zawodowych,
– śmierci.

Większość trucizn po przedostaniu się do organizmu zostaje, w wyniku złożonych przemian biochemicznych zachodzących głównie w wątrobie, z niego wydalona całkowicie lub częściowo. Niektóre z nich, np. fluor, ołów i pierwiastki promieniotwórcze, odkładają się w kościach, płucach, wątrobie i płynach ustrojowych, a potem wywołują zmiany w różnych układach i narządach. Mogą oddziaływać bezpośrednio na układ krwionośny, przewód pokarmowy i inne narządy lub pośrednio poprzez układ nerwowy.

Jeśli dawka wchłoniętych przez organizm substancji chemicznych przewyższa określone granice, tzn. organizm nie potrafi usunąć danej substancji przez strawienie, wydalenie lub wchłonięcie, następuje zatrucie. Zbyt duża dawka trucizny może być przyczyną zatrucia śmiertelnego.

admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>